piątek, 29 marca 2024r.

Pizza domowa – jakie dodatki warto zastosować?

photo 1564936281291 294551497d81ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Domowa pizza może stanowić świetną przekąskę na imprezę. To potrawa, która smakuje każdemu, a przygotowując ją samodzielnie, mamy pełną kontrolę nad zastosowanymi dodatkami. Możliwości przygotowania ciasta jest wiele, ponieważ każdy może użyć praktycznie dowolnych składników do przygotowania idealnego ciasta. Są jednak dodatki, które szczególnie powinny znaleźć się na powierzchni pizzy…

Bez sosu ani rusz!

To podstawowy składnik potrawy, bez którego nie da się uzyskać wyjątkowego smaku. Sos pomidorowy w pierwszej kolejności ląduje na powierzchni pizzy. Można go przyrządzić samodzielnie ze świeżych owoców, przecieru lub konserwowych pomidorków. 

W sklepach łatwo znaleźć również gotowe koncentraty, które bez obróbki nakłada się na ciasto. Sos pomidorowy ląduje na surowe ciasto i stanowi doskonałe uzupełnienie oraz łącznik dla pozostałych składników. Bardzo często też sos stanowi też jedyny dodatek do ciasta.

Ziołowe dodatki upiększą smak

Bazylia, oregano, lubczyk czy tymianek  – to tylko niektóre z ziół, jakie często lądują na powierzchni ciasta. Dzięki nim nabiera ono odpowiedniego aromatu i smaku. Niektóre pizzerie opracowują własne kompozycje, które idealnie komponują się z dodatkiem mięsa lub sera.

Oprócz ziół, na powierzchni ciasta często lądują także przyprawy. Standardowo stosuje się dodatek soli i pieprzu, można też dodać słodką paprykę, sproszkowane chili lub jalapeno, a także dodatki niestandardowe, takie jak musztarda czy majonez. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni.

Ser? Dodatek mięsny? A może warzywa?

Niekwestionowanym liderem wśród dodatkowych składników jest mozzarella. To ona najczęściej trafia na puszyste ciasto i doskonale komponuje się z sosem pomidorowym. W pizzerii na krakowskiej Krowodrzy można też znaleźć wariant zawierający kilka odmian sera żółtego z dodatkiem smacznej oliwy z oliwek.

Amatorzy mięs mogą zastosować dowolny typ wędlin. Dobrze jest jednak wybierać takie, które nie zawierają dużej ilości wody. Jej nadmiar może zostać uwolniony w trakcie pieczenia i wydłużyć czas przygotowania idealnego ciasta.

Amatorzy pizzy wegańskiej również mają szerokie pole do popisu. W ich wersji na cieście często znajduje się szpinak, rukola, brokuły czy kalafior. Trzeba jednak podkreślić, że wszystkie warzywa są produktami zawierającymi wodę, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością na cieście. Zresztą niezależnie od tego, na które dodatki się decydujemy: pamiętajmy, że mają one stanowić jedynie uzupełnienie smaku pizzy!