Farmerska pizza – ile kcal zawiera taki przysmak?
Pizza, choć uchodzi za ciężkostrawne danie typu fast food zdobyła szerokie uznanie w naszym kraju i na całym świecie. To danie proste w przygotowaniu, a dzięki uniwersalnej budowie każdy może zastosować do jego wykonania składniki, które najbardziej lubi. Niestety potrawa stanowi prawdziwą bombę kaloryczną. Jak dużo energii przyswoimy jedząc klasyczną pizzę farmerską?
Za kaloryczność odpowiada spód ciasta
To podstawa każdej pizzy przygotowana z mąki pszennej typu 00. Jest ona składnikiem wielu cukrów prostych i złożonych, które dostarczają nam energii. Jednocześnie tak duża ilość węglowodanów przy braku umiaru może zaburzyć naszą dietę i spowodować ciężkie problemy żołądkowe. Dlatego warto rozsądnie zamawiać pizzę z Krakowa i pilnować zaplanowanego harmonogramu żywieniowego.
W przypadku pizzy farmerskiej ilość kalorii może ulec dodatkowemu zwiększeniu ze względu na obecność innych składników. Sery żółte, szynka oraz bekon są źródłem tłuszczy i cukrów. Nie oznacza to jednak, że pizza jest w pełni niezdrowa – sos pomidorowy zawiera dużą ilość likopenu, błonnika oraz witamin, które będą wspomagać procesy trawienia.
Pizza na obiad – czy to dobry pomysł?
Jeżeli korzystamy z tego typu potraw raz na jakiś czas, nie będą one bezpośrednio wpływać na jakość naszej diety. Sporadyczna konsumpcja pizzy na Nowej Hucie przy zachowaniu odpowiedniego bilansu kalorycznego jest w pełni bezpieczna, chyba że mamy przeciwwskazania zdrowotne odnośnie spożycia potrawy. Trzeba jednak jak ze wszystkim zachować zdrowy rozsądek i umiar w spożyciu potrawy.
Pojedynczy kawałek pizzy farmerskiej dostarcza około 300 kcal energii. Czy to dużo? To zależy… Dla osoby o niewielkiej wadze już taki kawałek może stanowić pełnowartościową przekąskę. A jak wiemy, pizzę raczej spożywamy w większej ilości. Dlatego jeśli nie możemy obejść się bez ulubionego dania, powinniśmy wybierać warianty o mniejszej średnicy na cienkim cieście.
A może zrobić pizzę samemu?
To dobry pomysł w przypadku osób, które mają wolny czas i chcą mieć pełną kontrolę nad składem swoich posiłków. W domowych warunkach również da się przygotować smaczną pizzę, jednocześnie będziemy doskonale wiedzieć jakie składniki zastosować.
Proces rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Do tego będzie nam potrzebna mąka, woda sól oraz drożdże. Pamiętajmy, by przed uformowaniem placka odstawić zaczyn na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie możemy przygotować składniki, takie jak mięso, warzywa czy żółty ser. Następnie układamy wszystko na przygotowanym spodzie i wkładamy do gorącego piekarnika na 15 minut.