Co jeść aby obniżyć poziom cholesterolu?
Ciało w naturalny sposób wytwarza cholesterol, który bierze udział w budowie komórek, trawieniu pokarmów, produkcji hormonów oraz witaminy D. Jednak zbyt dużo cholesterolu, a zwłaszcza tego złego, może doprowadzić do choroby wieńcowej i zawału serca. Nadmiar cholesterolu może być skutkiem nieprawidłowego odżywiania się lub różnych chorób (np. cukrzycy lub niedoczynności tarczycy). Istnieje wiele różnych leków obniżających poziom cholesterolu, jednak może zanim po nie sięgniemy, warto najpierw spróbować zmienić dietę? Niektóre pokarmy mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu bez konieczności sięgania po leki.
Awokado
Owoce te bogate są w tłuszcze jednonienasycone i błonnik. Jedząc jedno awokado dziennie możemy obniżyć poziom złego cholesterolu, a podwyższyć poziom dobrego. Awokado możemy dodać do wielu potraw. Można nim zastąpić majonez na kanapce czy w sałatce. Możemy go dodać do ulubionego smoothie czy upiec z nim chleb. Podobnie jak cukinię, awokado można dodać do wszystkiego.
Rośliny strączkowe
Błonnik, minerały i białko roślinne zawarte w roślinach strączkowych pomaga w walce ze złym cholesterolem. Fasolę, groch i soczewicę możemy użyć zamiast rafinowanych zbóż (białej mąki, białego ryżu) i mięs. Wystarczy pół szklanki dziennie. Oczywiście nie smażymy ich na tłuszczu i nie nadużywamy soli. Istnieje kilkadziesiąt odmian roślin strączkowych, więc jest w czym wybierać.
Tłuste ryby
Ryby takie jak tuńczyk, łosoś czy sardynki zawierają kwasy tłuszczowe omega – 3, które zwiększają poziom dobrego cholesterolu oraz zmniejszają stany zapalne. Regularne spożywanie tłustych ryb zapobiega rozwojowi nadciśnienia oraz obniża ryzyko udaru.
Owies i jęczmień
Rafinowane zboża przyczyniają się do wzrostu poziomu złego cholesterolu. Dlatego też zamiast po produkty z białej mąki powinniśmy wybierać te z pełnoziarnistej. Badania wykazują, że trzy porcje pełnoziarnistych produktów dziennie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca nawet o 20%. Miseczka płatków owsianych może obniżyć poziom złego cholesterolu o 7%. Podobne właściwości wykazuje jęczmień.
Czosnek
Pozytywny wpływ czosnku na nasz organizm znany jest już od dawna. Obniża ciśnienie krwi oraz może obniżyć poziom złego cholesterolu. Mimo, że sam czosnek nie obniży go tak bardzo jak inne potrawy, to jednak dodawanie go do potraw z pewnością pomoże.
Owoce
Owoce zawierają składniki odżywcze, które pomagają nam dbać o zdrowie. Ponadto rozpuszczalny błonnik w nich zawarty pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Jednak nie wszystkie owoce wykazują tą właściwość. Banany prawdopodobnie nie pomogą nam za bardzo w walce z cholesterolem, dlatego też powinniśmy raczej sięgać po jabłka, cytrusy, winogrono i owoce jagodowe.
Warzywa
Podobnie jak owoce, wiele warzyw zawiera rozpuszczalny błonnik, a dodatkowo mnóstwo składników odżywczych. Ponieważ maja niska kaloryczność, spożywanie ich nawet w znacznej ilości nie szkodzi naszej sylwetce. Możemy je jeść na surowo, gotowane lub pieczone. Unikamy natomiast ich smażenia, które powoduje że tracą one składniki odżywcze.