Dobra pizza na wyjątkowe okazje
Pizza jest tak dobrze znana na naszej planecie, że nie trzeba jej opisywać. Niemniej, zdarza się, że wybierając to niezwykle popularne danie, nie wiemy, jaką pizzę, na jaką okazję wybrać. Jest ona daniem tak różnorodnie komponowanym, że wybór tej najlepszej może przysporzyć kłopotów.
Stałym elementem jest ciasto, sos pomidorowy oraz ser. Cała reszta dodatków to już kwestia wyobraźni i aktualnej zachcianki. Zaufane miejsce, takie jak Pizzeria Salwator, zaoferuje nam pełen bukiet aromatów, smaków oraz różnorodnych dodatków.
Jaka pizza dla aktywnych?
Pizza może być mięsna lub wegetariańska, może być pikantna lub łagodna. Warianty są różne, a najlepszą okazją do jej spożycia jest spotkanie z przyjaciółmi. Tu warto postawić na lekkie dodatki, które wesprą aktywne spędzenie czasu.
Wyjątkowym spotkaniom towarzyszy zabawa, taniec, a może piesze wędrówki. Dobry zastrzyk energii zaserwujemy sobie poprzez pizzę na cienkim, ale chrupkim cieście z dużą ilością warzyw i chudym mięsem. Ważne jest, by zachować jej ulubiony smak, ale również, żeby nie sprawiła ociężałości.
Wieczór filmowy
Chęć spędzenia spokojnego wieczoru wiąże się często z dylematem, jakie danie nie spowoduje ciężkostrawnych efektów. Pizza nie jest ciężkostrawna, gdy odpowiednio ją skomponujemy. To fantastyczny wieczorny posiłek, w którym lekkość zapewnią dodatki mało tłuste i mało kaloryczne.
Dobrym pomysłem jest pizza hawajska lub pizza z owocami morza. Posiłek, przed spaniem musi być łatwostrawny, a te dwie propozycje są pełne składników gwarantujących dobry sen. Wieczór filmowy z takim daniem warto podkreślić kieliszkiem lekkiego, białego chardonnay.
Pizza na śniadanie, obiad i kolację
Śniadanie z pizzą to kontrowersyjna forma spożywania tego dania, niemniej zacząć dzień można z ulubionymi składnikami dającymi energię do życia. Obiadowa pizza, to opcja dla zabieganych i nie specjalnie lubiących gotowanie. Znaleźć się na niej może mięso, warzywa i dodatki, a to oznacza pełnowartościowy obiad na jednym placku.
Kolacyjna pizza może być pełna pikanterii i wymyślnych połączeń. Trochę peperoni, a trochę ananasa, lub innych owoców. To jedyne w swoim rodzaju danie, które można skomponować w sposób czysto eksperymentalny.
Zwieńczeniem dobrej pizzy jest zawsze sos. Podstawą jest sos pomidorowy, jednakże chcąc urozmaicić sobie doznania kulinarne warto sięgnąć po inne wersje czerwonego i białego sosu. Śmietanowy, serowy oraz czosnkowy to dobre białe sosy, zazwyczaj łagodniejsze. Czerwone, od tradycyjnego pomidorowego, po jalapeno, pozwolą na uzyskanie odpowiedniej pikantności.