Jak zrobić klasyczną Margaritę w domu?
Upieczenie idealnej pizzy może być wymagającym zadaniem w domowych warunkach, ze względu na ograniczone możliwości sprzętowe. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zrezygnować z pomysłu przygotowania własnego wariantu – przy odrobinie cierpliwości i sumiennym doborze składników uda się nam przygotować ciasto niczym nieodbiegające od klasycznej Margarity z pizzerii! W jaki sposób podejść do tego zadania?
Ciasto drożdżowe przygotować dość łatwo
Do wyrobienia idealnego ciasta nie będziemy potrzebować wielu składników. Każdy spód na pizzę składa się z mąki pszennej typu 00, wody, łyżki oliwy z oliwek i drożdży. Warto postawić na odpowiednią mąkę, ponieważ nie każdy jej rodzaj sprawdzi się do przygotowania idealnie chrupiącego ciasta.
Zwróćmy uwagę również na jakość drożdży. Wykorzystanie nieświeżego produktu może skończyć się brakiem wyrośniętego ciasta, co pokrzyżuje nasze dalsze plany związane z pieczeniem pizzy. Najlepiej wykorzystać świeże drożdże kupione tego samego dnia w sklepie. Na rynku dostępne są też produkty suche lub drożdże typu Instant, które musimy wcześniej rozrobić w odrobinie letniej wody.
Jakie składniki zawiera typowa Margarita?
Ta stosunkowo prosta pizza z Krakowskich Azorów nie wymaga wielu dodatków. Składa się ona z aromatycznego ciasta, na którym rozsmarowuje się sos pomidorowy. Całość uzupełnia starta mozzarella, a smak wzmacniają listki bazylii, które wykłada się po upieczeniu pizzy.
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od aktywacji drożdży. W tym celu mieszamy je z odrobiną ciepłej wody oraz mąki. Następnie ustawiamy szklankę z roztworem w ciepłym miejscu do czasu aktywacji. Gdy zaobserwujemy charakterystyczną pianę wlewamy drożdże do miski, wsypujemy mąkę i uzupełniamy wodę. Później wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
W jaki sposób piec pizzę?
Po przygotowaniu ciasta dzielimy je na mniejsze części i ręcznie lub z pomocą wałka formujemy cienkie okrągłe placki. Następnie rozmasowujemy wcześniej przygotowany sos pomidorowy i całość posypujemy startą mozzarellą. Możemy dodać jeszcze inne przyprawy, takie jak sól, pieprz, oregano czy kminek, które wzbogacą smak.
Pizzę pieczemy w temperaturze około 250 stopni, we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Jako podstawkę możemy wykorzystać zwykłą blachę do pieczenia lub specjalny kamień. W takiej temperaturze trzymamy potrawę przez około 15 minut do momentu zarumienienia brzeżnych części ciasta. Następnie wyciągamy pizzę i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.