Jakie prozdrowotne właściwości ma sok śliwkowy i dlaczego warto po niego sięgnąć?
Druga połowa lata to pora dojrzewania śliwek. Wśród wielu odmian można znaleźć ulubione pod względem smaku oraz możliwości przetwórczych. Sok ze śliwek właściwości ma niebywale prozdrowotne, niezależnie od tego, jakie owoce do zrobienia go wykorzystamy, choć zwykle są dojrzałe i ciemnofioletowe węgierki.
Sok śliwkowy naturalnie tłoczony, bez dodatku wody, czy innych wypełniaczy, jest najlepszym wyborem, kiedy chcemy śliwki zawrzeć w codziennej diecie. Warto też nadmienić, że już 4 – 5 śliwek zjedzonych dziennie ma duży wpływ na układ immunologiczny organizmu. A jakie właściwości zdrowotne ma jeszcze sok ze śliwek? Podpowiadamy!
Antyoksydacyjne i poprawiające stan zdrowia serca właściwości soku śliwkowego
Właściwości antyoksydacyjne zawarte są w związkach chemicznych zwanych przeciwutleniaczami flawonoidowymi. W śliwkach główną rolę gra luteina i kryptoksantyna, które niszczą wolne rodniki i wpływają na opóźnienie procesu starzenia. Drugą grupą przeciwutleniaczy są fenole takie, jak kwas neochlorogenowy i chlorogenowy, które wykazują wysoką skuteczność w zwalczaniu najgroźniejszych wolnych rodników, mogących powodować raka.
Drugą cenną właściwością śliwek jest poprawa układu krążenia oraz pracy serca. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i potasu sok śliwkowy wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek oraz regulowanie pracy serca i ciśnienia. Z kolei duża zawartość witamin z grupy B pomaga organizmowi w szybszym metabolizowaniu węglowodanów oraz tłuszczy.
Sok śliwkowy – idealny na poprawę stanu układu trawiennego
Wiadomo nie od dziś, że śliwki działają idealnie na zaparcia. Wystarczy szklanka soku dziennie, a układ trawienny szybko zaczyna działać prawidłowo. Jest to jeden z najprostszych sposobów na uregulowanie pracy jelit, a także na poprawę ich perystaltyki.
Śliwki zawierają dużo błonnika w postaci pektyn, które usuwają tłuszcz i cholesterol z komórek. Poprawia to trawienie i wpływa na szybsze wydalanie, a jeśli sok pity jest regularnie, w efekcie ma wpływ na proces odchudzania. Dlatego też nawet lekarze wskazują na dobroczynne działanie śliwek i często sugerują, by wprowadzić je na stałe do diety.
Co jeszcze dobrego znajdziemy w soku ze śliwek?
Śliwki dzięki zahamowaniu wchłaniania cholesterolu mają działanie antymiażdżycowe, a to spowodowane jest wysoką zawartością witaminy C. Wśród innych korzyści dla zdrowia możemy wymienić pozytywne działanie na układ nerwowy, dzięki zawartości witaminy B6 i magnezu. Regularne picie soku ze śliwek to również wpływ na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, a to prowadzi do uzyskania lepszego i młodszego wyglądu.