Pizza na cienkim cieście jak z pizzerii – jak ją przygotować?
Pizza smakuje każdemu z nas. Choć to danie typu fast-food, uniwersalna forma jego podania gwarantuje stworzenie dowolnej liczby kombinacji. Dlatego właśnie danie ląduje na naszych stołach podczas imprez, spotkań z przyjaciółmi, może również zastąpić dowolny posiłek. W jaki sposób przygotować pizzę na cienkim cieście w domu?
Co będzie nam potrzebne do upieczenia pizzy?
Na początku musimy skompletować składniki ciasta. Podstawą jest dobór odpowiedniej mąki – najlepiej gdy będzie to produkt pszenny typu 00 lub pokrewny. Do tego potrzebujemy wody, odrobiny drożdży oraz łyżkę oliwy z oliwek. Nie powinniśmy zapomnieć również o dodaniu soli i pieprzu, by ciasto nabrało odpowiedniego smaku.
Jakie dodatki możemy zastosować? Tutaj mamy w zasadzie szerokie możliwości. Jako pierwszy składnik najczęściej wykładany jest sos pomidorowy, który może być własnoręcznie przygotowany, lub zamówiony w gotowej wersji. Później możemy ułożyć wszystkie ulubione składniki, takie jak kurczak, mozzarella, szpinak oraz inne warzywa czy pieczarki.
W jaki sposób przygotować ciasto na pizzę?
W pierwszej kolejności łączymy wszystkie składniki ciasta. Możemy to zrobić ręką, lub stosując drewnianą łyżkę. Dobrą praktyką przed ugniataniem ciasta jest zanurzenie na kilka minut rozkruszonych drożdży w letniej wodzie. W ten sposób ciasto zacznie nam szybciej rosnąć.
Po dokładnym wymieszaniu składników pizzę zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na czas około dwóch godzin. Gdy ciasto już wyrośnie, dzielimy je na mniejsze fragmenty i formułujemy cienki placek. Ważne jest, by zachował on tę samą grubość na całej szerokości. Spód pizzy możemy uformować ręcznie, lub zastosować tradycyjny kuchenny wałek.
Pieczenie ciasta nie jest trudne!
Choć nie mamy tak rozbudowanego zaplecza jak pizzerie, również możemy przygotować aromatyczne ciasto, jak pizza z krakowskich Azorów. Wystarczy, że rozgrzejemy piekarnik do maksymalnej temperatury, a następnie włożymy do jego wnętrza przygotowaną potrawę. Po odczekaniu kilkunastu minut, gdy skórka nabierze odpowiedniego koloru możemy wyciągnąć gotową potrawę.
Niekiedy czas przygotowania ciasta może się nieco wydłużyć. Jest to związane między innymi z większą zawartością wody, która zmniejsza temperaturę pieczenia. Musimy wtedy uzbroić się w cierpliwość i odczekać jeszcze kilka chwil aż ciasto nabierze odpowiedniego koloru.