poniedziałek, 22 lipca 2024r.

Dlaczego pizza przywiera do kamienia i jak temu zaradzić?

photo 1542834369 f10ebf06d3e0ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30 1

Upieczenie idealnej pizzy na kamieniu jest stosunkowo proste, choć przez niektóre błędy proces może być dość skomplikowany. Bardzo częstym zjawiskiem jest przywieranie ciasta do ścianek kamienia. Ten problem może utrudnić przygotowanie potrawy i doprowadzić do jej przypalenia. Dlaczego tak się dzieje? I czy możemy jakoś temu zaradzić?

Kluczem do sukcesu jest idealne połączenie składników ciasta

Spód pizzy przygotowuje się z mąki, drożdży, odpowiedniej ilości wody oraz dodatku soli i oleju. Wszystkie te składniki musimy dokładnie połączyć, mieszając je do uzyskania sprężystej konsystencji. Jeśli nie przyłożymy się do tego zadania, ciasto nie ulegnie równomiernemu wyrośnięciu, przez co może później wystąpić problem w trakcie pieczenia.

Nie należy jednak przesadzać z ugniataniem ciasta. Warto obserwować zaczyn i zakończyć proces w momencie, gdy stał się on sprężysty i nie przykleja się już do dłoni. Dalsze ugniatanie może zmienić konsystencję ciasta, co przełoży się na późniejsze problemy przy pieczeniu potrawy.

Patrz, z jakiej mąki korzystasz

Nie wszystkie rodzaje mąki nadają się do przygotowania pizzy. Popularne w sklepie produkty klasy tortowej czy luksusowej mogą nie sprawdzić się podczas pieczenia pizzy. Warto zatem poszukać mąki typu 00, która jest do tego celu idealna. Produkt powinien być także w pełni świeży.

Jakość drożdży również może mieć spore znaczenie. Zepsute grzyby będą działać w mniej efektywny sposób, przez co ciasto nie ulegnie naturalnemu wyrośnięciu. Pizza może zatem stać się bardziej zbita i twarda, co często kończy się także przywieraniem brzegów do ścianek kamienia. Dlatego warto przed rozpoczęciem przygotowania potrawy sprawdzić jakość drożdży, rozpuszczając je w szklance letniej wody z łyżką mąki. Jeśli po kilkunastu minutach zaobserwujemy charakterystyczną pianę, to znak, że mikroorganizmy rozpoczęły pracę.

Kamień musi być w pełni rozgrzany

To często kolejny powód przywierania ciasta do pizzy. Przed rozpoczęciem pieczenia musimy odpowiednio rozgrzać piekarnik z włożonym wcześniej kamieniem. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy wkładać zimnego kamienia do rozgrzanego piekarnika, ponieważ w ten sposób podstawka szybko ulegnie spękaniu.

Kamień do pizzy można przed włożeniem do piekarnika posmarować niewielką ilością oleju lub masła. Dzięki temu ograniczymy ryzyko przywierania ciasta. Specjaliści przygotowujący pizzę na krakowskich Bronowicach zalecają pieczenie potrawy przez czas minimum 15 minut, lub do momentu zarumienienia się zewnętrznych brzegów ciasta.