sobota, 04 maja 2024r.

Idealne smoothie na upalne dni, czyli jakich owoców użyć latem dla orzeźwienia?

photo 1473348229220 66f5e48021f3cropentropycstinysrgbfitmaxfmjpgixidMnwxNDA1NTd8MHwxfHNlYXJjaHwyN3x8c21vb3RoaWUlMjBqdWljZSUyMGZydWl0c3xlbnwxfDB8fHwxNjQ1NDQ3MTQ1ixlibrb 1.2.1q80w1080

Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz z nim upalne dni. Jednocześnie jest to pora roku, kiedy dojrzewają wszystkie owoce, a z nich można wykonać doskonały koktajl na ochłodę lub pożywne letnie smoothie o orzeźwiającym charakterze. Dobrym pomysłem jest dobieranie świeżych owoców pod kątem ich terminów dojrzewania.

Truskawki do koktajlu – idealny wybór na letnie śniadanie

Koktajl, inaczej niż smoothie, zawiera w sobie nabiał i owoce. Taka kompozycja idealna jest o poranku i może służyć jako pełnowartościowe śniadanie. Owoce, najlepiej świeże, należy zblendować z jogurtem lub mlekiem tak, aby uzyskać gęstą konsystencję, dającą energię i uczucie sytości na cały dzień.

Truskawki są jednymi z pierwszych owoców i dojrzewają już w drugiej połowie maja. Świeża truskawka w koktajlu lub smoothie, to bogactwo witamin oraz wyjątkowy smak i aromat.

Jak zrobić owocowe smoothie w letnie popołudnie?

Wakacje, czyli przełom lipca i sierpnia, to bogactwo dojrzewających porzeczek, jagód i malin. W tym czasie, codziennie można przygotowywać bajecznie kolorowe i pyszne smoothie. Szczególnie w letnie popołudnie takie owocowe kompozycje dają dużą porcję zdrowia oraz wyraźne orzeźwienie.

Latem jest również dużo warzyw, które można dodać do tej formy koktajlu. Smoothie owocowo-warzywne, w skład którego wchodzi szpinak, rukola lub jarmuż, w połączeniu z letnimi owocami będzie również wyśmienitym daniem popołudniowym, lekkostrawnym, a zarazem pożywnym. Obowiązkowe w tym przypadku jest dodanie po kompozycji pokruszonego lodu, aby całość wydajnie schładzała organizm.

Jakie są idealne cytrusy i dodatki do letniego smoothie?

Cytrusy są dostępne w świeżej formie praktycznie przez cały rok, ze względu na to, że większość z nich pochodzi z innych stref klimatycznych. Na ich bazie można stworzyć prawdziwe, koktajlowe dzieła sztuki. Mango, banan, czy ananas, w połączeniu z naszymi rodzimymi akcentami letnich owoców i warzyw dają niebywale apetyczny i zdrowy efekt kulinarny.

Latem do koktajlu można dodać mleka kokosowego, uzupełnić bananem, skropić mandarynką oraz ozdobić zielonymi listkami selera naciowego. Taka kompozycja jest idealna dla każdego, kto lubi nieoczywiste połączenia smaków, a jednocześnie chce mieć gwarancję, że dostarcza organizmowi wyjątkowej ilości zdrowych składników odżywczych.

Przygotowanie letniego koktajlu owocowego lub smoothie owocowo-warzywnego nie wymaga żadnych umiejętności. Ważne jest, by mieć wyobraźnię oraz odpowiedni blender. Pamiętać też warto o tym, że wykorzystanie pełnego bogactwa natury latem, odzwierciedli się wysoką odpornością w sezonie jesienno-zimowym.